لایسوزایم (Lysozyme) <!-- /* Font Definitions */ @font-face {font-family:"Cambria Math"; panose-1:2 4 5 3 5 4 6 3 2 4; mso-font-charset:0; mso-generic-font-family:roman; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:-1610611985 1107304683 0 0 159 0;} @font-face {font-family:Calibri; panose-1:2 15 5 2 2 2 4 3 2 4; mso-font-charset:0; mso-generic-font-family:swiss; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:-1610611985 1073750139 0 0 159 0;} @font-face {font-family:Tahoma; panose-1:2 11 6 4 3 5 4 4 2 4; mso-font-charset:0; mso-generic-font-family:swiss; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:1627400839 -2147483648 8 0 66047 0;} /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-unhide:no; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; margin-top:0cm; margin-right:0cm; margin-bottom:10.0pt; margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:Arial; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} .MsoChpDefault {mso-style-type:export-only; mso-default-props:yes; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:Arial; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} .MsoPapDefault {mso-style-type:export-only; margin-bottom:10.0pt; line-height:115%;} @page Section1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:72.0pt 72.0pt 72.0pt 72.0pt; mso-header-margin:36.0pt; mso-footer-margin:36.0pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} --> لایسوزایم به طور گسترده ای در سیستم بیولوژیکی موجودات زنده فعالیت دارد. منبع تجارتی آن معمولاً سفیده تخم مرغ است و بر خلاف آنزیم های دیگر به صورت پودری تولید و عرضه می شود که باید دور از رطوبت (Desiccated) و در برودت 20 درجه زیر صفر نگهداری گردد. نقش مهم این آنزیم در بیوتکنولوژی، متلاشی کردن دیواره سلولی و غشای خارجی سلول در تهیه دی.ان.ای از سلول های باکتریایی است. در بزاق حیوانات به مقدار زیادی از این آنزیم موجود می باشد، که در نابودی میکروب های تغذیه شده نقش مهمی را ایفا می نماید.    نوکلی ایز (Nuclease) آنزیم نوکلی ایز از منابع مختلف از جمله Alteromonas espejiana Bal3 1 به دست می آید. این آنزیم به طور تدریجی دی.ان.ای دو رشته ای خطی (Linear) را از هر دو انتهای 3’ و 5’ بدون برش داخلی تجزیه کرده و نوکلئوتایدهای انفرادی را آزاد می نماید. انتهای دی.ان.ای در حال تجزیه عموماً به صورت تک رشته ای در می آید. در صورت پیوستن این قطعات توسط لایگ ایز دی.ان.ای، بایستی ابتدا توسط آنزیم دیگری قسمت های تک رشته ای را مورد زدایش قرار داد و یا آن ها را با سنتز دی.ان.ای تبدیل به دورشته ای نمود. برای فعالیت آنزیم هر دو کاتیون Ca2+ و Mg2+ ضروری هستند. استفاده از EGTA که باعث خارج شدن کاتیون Ca2+ می گردد، فعالیت آنزیم را متوقف می کند. نوکلی ایز به دست آمده ازBal3 1 همچنین قابلیت تجزیه درونی (Endonuclease Activity) بر روی دی.ان.ای تک رشته ای، و دی.ان.ای دورشته ای سوپرکویل و نیز فعالیت آر.ان.ایز را از خود نشان می دهد. منبع: کاربرد بیوتکنولوژی، دکتر میرمحمدعلی محمودپور